Angry birds tårta

Igår hade Devin kalas för sina kompisar på Upptech. Förutom allt det roliga där får man ta med sin egen tårta och det gillar vi.

19 barn blev bjudna till kalaset och det kändes som att en tvåvåningstårta skulle kunna gå åt. Angry birds tårta förstås.

Angry birds tårta

Tidschema, tillverkning av bokstäver

Det tog mig en hel vecka att göra denna tårta för jag jobbar på dagarna och det är bara kvällar efter att barnen har lagt sig jag kan ta fram mina verktyg. Bottnarna bakade jag redan helgen innan och la dem i frysen (de är lättare att skära när de fortfarande är lite frusna i mitten, det blir inte så mycket smulor). Måndagskvällen gjorde jag siffran och bokstäverna av flowerpaste - den torkar fort och blir riktigt hård. Jag brukar alltid använda den till bokstäver. Mallen har jag gjort med typsnittet Feast of Flesh, skrivit ut på papper, klippt ut med sax och lagt på kavlad flowerpaste och skar sedan ut dem med en vass kniv. I siffran stoppade jag en floristtråd så att den skulle kunna sättas på tårtan. Tisdagskvällen ägnade jag mig åt att färga marsipan till fåglarna och grisar. Onsdagen var jag föräldraledig och kunde då även modellera grisar och fåglar en liten stund under dagen. På kvällen gjorde jag alla buskar och molnen så att de skulle hinna torka. Torsdag tinade jag upp bottnarna, gjorde alla fyllningar, fyllde tårtan, plastade in den och lät vila över natten så att fyllningarna skulle sätta sig. Fredag kväll spacklade jag tårtan med smörkräm och  täckte den med marsipan. Devin hjälpte till med att modellera alla svarta stenar på bottentårtan. Lördag morgon satt jag ihop tårtorna och limmade på dekorationerna. Uppskattad tid för hela tårtan, cirka 12 timmar.

Färga marsipan och modellera figurer

Båda våningar är täckta med marsipan och även alla dekorationer är gjorda av marsipan (förutom bokstäver, siffran, äggen och molnen). Till hela tårtan har jag använd 4 förpackningar av extra vit marsipan som jag har färgat till önskade färger med Wiltons pastafärger. Så får man fina och klara pastellfärger. Undantag var röd och svart färg - då har jag färgat vanlig marsipan från mataffären (den vita färgen i extra vit marsipan skulle göra det till rosa och grå istället). Det blev en hel del marsipan över (bättre färga mer av marsipan än för lite för det är svårt att få exakt samma nyans sedan) så det blir kanske angry birds cupcakes i veckan :). Molnen och äggen har jag gjort av vit sockerpasta. Anledningen är att jag ville ha dem riktigt vita (och det blir marsipan aldrig). För modellering av fåglarna har jag använd främst mina händer men också en vass kniv, modelleringsverktyg och tandpetare. För molnen och buskarna använde jag en typ sådan här blomutstickare (fast utan mitten) och denna utstickare och halverade sedan med kniv. I katapulten finns också floristtråd så att den skulle hålla i tårtan.

Bottnar, fyllningar och tårtbrickor

Devin önskade sig en chokladtårta så den övre våningen består av 4 chokladbottnar och två olika fyllningar - vitchoklad ganache högst upp och mjölkchoklad ganache längst ner och blandning  av båda två i mitten. Bottenvåningen består av 3 ljusa bottnar fyllda med philadelphia kräm (philadelphiaost, florsocker och smält vitchoklad) och rårörda jordgubbar (fyllningar). Tårtorna sitter på var sin tårtbricka som jag har klippt precis runt tårtan så att den inte syns. Nedersta tårtbotten limmar jag ihop med tårtbrickan med lite fyllning eller lite kristyr. Dessutom sitter hela kreationen på en tjock svart bricka som fungerar lite som en fusk tredje våning.Den är delvis täckt med grön marsipan som jag har kapat runt med pizzaslicer. Det är lite kristyr under marsipanen och även ovanpå för att alla delar skulle sitta ihop. Tänk om tårtan skulle glida från brickan vid transporten.

Täcka med marsipan

Den övre våningen blev ganska hög för sin diameter 15 cm (4 bottnar), det brukar vara svårare att täcka med marsipan utan att få vek. Så jag såg till att kavla extra mycket marsipan för att få locket tjock (ca 6-7 mm) och stor, ca 60 - 70 cm i diameter (räknade tårtans diameter + 2x tårtans höjd + 2x marginal 10 cm i detta fall = 15 + 30 +20). Jag använde alltså hela ett kilo blåfärgad marsipan för att täcka den. Det blev naturligtvis mycket över som jag skar bort med pizzaslicer och detta färgade jag sedan grått med svart pastafärg och använde för att täcka bottenvåningen.

 Sätta ihop tårtorna

Jag har använd 4 stycken stödpinnar som jag har kapat för att vara lika höga som bottenvåningen. Höjden mätte jag genom att stoppa i ett sugrör först. Det går att köpa olika stödpinnar till tårtor men det går lika bra att använda sugrör. Anledning med stödpinnar är att övre våning är så pass tung att den skulle trycka ner bottenvåningen och fyllningar skulle börja komma ut och göra fula ränder på sidan. Kapa stödpinnarna så att de ligger lite under ytan - de får absolut inte vara högre än bottentårtan. Det är också viktigt att de är alla lika långa så att övervåningen sitter rakt. Sedan spritsade jag på lite kristyr och placerade övervåningen.

Alla dekorationer limmade jag på med kristyr. Buskarna tryckte jag in i tårtan försiktigt, sedan spritsade jag lite kristyr i spåret och satt dem på plats igen (buskarna var torkade och hårda vid det här laget). Hände det att det blev för mycket kristyr, så att den börjar komma ut när jag tryckte på dekorationerna, torkade jag lätt bort det med en fin pensel.

Tips

Gör många svarta fåglar! Alla barn ville ha en sådan.

Inspiration

Jag har inspirerat mig mycket av Andrea Sullivans tårta som jag hittade på Pinterest.

 

4 kommentarer till Angry birds tårta

  1. Sara skriver:

    vilken fin! du är verkligen jätteduktig!

  2. Kaisa skriver:

    Wow vilken tårta!

  3. taban skriver:

    Din kommentarhej jag undrar hela tiden hur man gör marsipan för jag kan inte göra jag vill lära mig kan du skriva respet på marispan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *