Blank kristyr till kakor

Här kommer receptet till kristyr jag använder till mina kakor och som blir blank även efter den torkat. Det är en Antonia74 variant av Royal Icing.

Ingredienser:

250 g florsocker
1,5 msk meringue powder
0,6 dl varmt vatten
1/4 tsk konserveringsmedel - vinsyra, ättikasprit eller citronsaft
ev. smaksättning (jag använder clear vanilla och clear butter) om kakorna är tänkta att ätas.
ev. karamelfärger

Man kan använda en äggvita i stället för meringue powder och vatten. Det går att hoppa över konserveringsmedel men då finns det risk att sockret kristaliserar när kristyren torkat. Använder du kristyren strax efter du har gjort den och har du vispat tillräckligt så borde det vara okej att inte använda konserveringsmedel.

Jag blandar meringue powder,  vatten och konserveringsmedel och vispar med elvisp tills det blir skummigt (1 minut). Sedan adderar jag socker och fortsätter vispa på låg hastighet 6 minuter. Kristyren ska ha bra lyster och elasticitet när den är klar.

I denna punkt delar jag kristyren i flera skålar om jag tänker att ha flera färger. Efter att ha nått önskad färg så placerar jag ungefär en tredjedel till en spritspåse. Detta ska användas för outlining. Resten blir lite rinnigare och ska användas för att fylla ytorna. Jag häller i mer vatten (några droppar i taget) och kollar konsistensen - dra smörkniv genom ytan. Spår efter kniven borde försvinna från ytan efter 5 - 10 sekunder. Det får inte vara varken mycket snabbare eller långsammare. Denna kristyr placerar jag i en spritsflaska.

 

I detta exempel använder jag för outlining bara vit kristyr. Annars är det ganska smart att outlina med samma färg som man fyller ytan med. Då syns inte små felaktigheter så mycket och min hand är långt ifrån så stadig för att dra perfekta linjer. Kontrasten mella vit och rosa är inte så stor så det fungerar bra här för mig. Här dekorerar jag pepparkakor som min femårige son har bakat. Först drar jag en linje längst kanten och låter torka. Sedan drar jag horisontella linjen och fyller ytorna. Med hjälp av en tandpetare för jag kristyren till alla hörn och finar till. Man kan också dra tandpetaren över olika färgytor och nå roliga effekter.

 

2 kommentarer till Blank kristyr till kakor

  1. sarah skriver:

    Hej!

    Hur förvarar jag kakor med kristyr? Går de att frysa eller måste jag göra dem strax innan kalaset? Med vänlig hälsning, Sarah

    • Petra Sollén skriver:

      Bäst att baka färska innan kalaset. Eller baka de innan och frysa, sedan dekorera med kristyr innan kalaset. Jag skulle inte frysa kakor med kristyren på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *