Recept till julkakor
Här kommer några recept till julkakor som jag lovade:
Hallon blommor
Två kakor ihop-limmade med hallonsylt. Den ena kaka har ett hål i mitten. Jag använder denna kakutstickare.
Ingredienser
250 g mjöl
150 g smör
100 g florsocker
1 äggula
2 msk vaniljsocker
hallonsylt
Blanda alla ingredienser, kavla degen och stick ut blommorna. Varannan blomma får hål i mitten. Baka på 175 grader tills kakorna börjar få färg (ca 5 minuter).
Julgranar
Julgransformade cake pops utan pinne. Fyllda med smörkräm. Du behöver denna julgransform för att kunna göra dem.
Ingredienser
160g smulade kakor (jag använder dessa spritsade kakor, de kan även användas som bottnar).
160 g florsocker
60 g smör
3 msk rom, punch eller 1 tsk arakarom
4 msk kakao
mjölk så mycket det behövs
runda kakor att sätta granar på (här igen passar perfekt dessa spritsade kakor)
Kräm:
200 g smör
100 g smält vitchoklad
100 g florsocker
Blanda alla ingredienser och kolla konsistens. Behovet av mjölk varierar beroende på vilka smulade kakor du använder. Börja med några matskedar och addera mer vid behov. Degen får inte vara smulig men inte heller kladdig för då är det omöjligt att få ut granarna från formen. Fyll formen med lite florsocker, skaka runt och knacka på bordet så att allt överskott faller bort. Forma en liten kula av degen och tryck den i formen och gör ett hål i mitten som ska fyllas senare med kräm. Nu får du slå formen i bordet så att granen ramlar ur. Det krävs ofta flera slag. Sedan fyller du hålet flödigt med kräm och sätter granen på en rund kaka. Klart.
Vaniljmånar
Ingredienser
100 g florsocker
100 g finmalda nötter (valnötter)
200 g smör
370 g mjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
florsocker blandat med vaniljsocker att doppa kakorna i.
Blanda alla ingredienser och forma små månar. Baka på 175 grader cirka 5-6 minuter. Låt svalna lite och doppa de i vaniljsockret (om de är för kalla så fastnar inte sockret alls, är de för varma så fastnar för mycket socker och då blir det kladdigt. Lagom är nyckelordet.
Igelkottar
Ingredienser
200 g skalade och strimlade mandlar
100 g torkade aprikoser - strimlade
200 g ljus blockchoklad
Dessa kakor blir väldigt jobbiga att göra om du inte får tag i strimlade mandlar utan skal - typ sådana här. De går att köpa i Tyskland men jag har inte hittat de i Sverige. Det går att strimla mandlarna själv men det är ett helvete! Rosta mandlarna. Skär aprikoser till långa strimlor. Blanda allt i smält choklad och forma små höjder.
Kokos tändstickor
Ingredienser
60 g mjöl
60 g smör
80 g kokosflingor
50 g florsocker
1 äggula
ljus blockchoklad att doppa kakorna i
Blanda alla ingredienser till en deg. Tryck ut degen med ett finger genom en spritstyll (en spritspåse skulle inte klara detta) eller använd en kakpress. Baka kakorna på 175 grader runt 7 minuter. När de svalnat så doppa ena änden i chokladen.
Kokoskakor
Ingredienser
1 ägg
40 g smör
100 g florsocker
150 g kokosflingor
40 g mjöl
en nypa bakpulver
2 msk vaniljsocker
2 msk grädde
ljus blockchoklad att doppa i
Blanda alla ingredienserna och forma små kulor som du lägger på bakplåstpapper och bakar på 175 grader tills kakorna får fin gyllene färg. Jag brukar doppa botten i chokladen och sedan dekorerade jag dem genom att spritsa på resten av chokladen. Receptet ger 40 - 50 småkakor.
Smörstjärnor
Ingredienser
250 g mjöl
150 g smör
100 g florsocker
1 äggula
2 msk vaniljsocker
Blanda ingredienserna, kavla degen och stick ut små stjärnor. Baka på 175 grader cirka 6 minuter. Limma ihop med valfri kräm. Jag brukar använda samma kräm som till julgranarna (200 g smör, 100 g smält vitchoklad, 100 g florsocker). Den övre stjärnan doppar jag i chokladen och sedan spritsar över med vitchoklad.
Nougathjärtan
Ingredienser
100 g florsocker
100 g finmalna nötter (valnötter)
200 g smör
370 g mjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
vitchoklad att doppa i
Blanda ingredienserna, kavla degen och stick ut små hjärtan. Baka på 175 grader cirka 6 minuter. Limma ihop två hjärtan med n0ugatkräm (100 g smör, 100 g nougat, 80 g florsocker). Doppa det övre hjärtat i vitchoklad.
Malibutryffel
Ingredienser
250 g vit choklad
4 msk malibu
0,5 dl grädde
2 dl kokos
Detaljerad beskrivning samt fler bilder finns på - Malibutryffel recept.
Mozartkulor
Ingredienser
300 g marsipan
125 g nougat
mörk choklad att doppa i
Detaljerad beskrivning samt fler bilder finns på - Mozartkulor recept
Romkulor
Ingredienser
110 g vaniljkex – cremefyllda rån med vaniljsmak för att vara mer exakt (Jätten vanilj)
180 g smulade drömmar kakor eller ännu bättre Vicenzovo savoiardo (eller andra, men smakmässigt neutrala kakor)
50 g smör
5 cl rom (går att ersätta med 1 tsk arakarom)
80 g florsocker
mjölkchoklad att doppa i
Blanda alla ingredienser och addera ev mer smör så att det blir lätt möjligt att forma kulor . Mängden av smör varierar beroende på vilka smulade kakor man använder - det kan behövas upp till 3 ggr så mycket!
Saffranskola med kokos
Det var min man som gjorde dessa underbara knäck. Receptet har han hittat i ICA buffe tidningen. Vi har tyvärr slängt den innan jag har hunnit skriva ner receptet. Men Jimmie är bombsäker att han kommer ihåg. Blir det fel så skyller jag på honom :)
Recept på safranskola med kokos
1 dl rostade kokosflinger
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
1 safranpåse
lite salt
Blanda alla ingredienser förutom kokosen. Låt koka tills du får en tjock massa (en droppe i kallt vatten stelnar så pass bra att du kan forma en kula). Det tar låååång tid. Till sist adderas kokos och smeten häll i knäckformarna.
Vilka vackra godsaker!
Ska ha en liten julkalender på min blogg med länkar till bakbloggar varje dag. Jag ska även provbaka något från varje bakblogg. Är det okej om jag länkar till din blogg?
Hej, ursäkta sent svar. Jag har slutat få mail om nya kommentarer :( tack så mycket. Så klart får du länka till min blogg! God jul på dig.