Housky – tjeckiskt bröd





I helgen testade jag min nya köksassistent och bakade housky. Detta tjeckiska bröd är sååå gott, speciellt när det fortfarande är varmt, med mitt vitlök-basilika smör. Perfekt kombination till vår grillkväll.

Housky - tjeckiskt bröd

Här kommer receptet (ger 10 stycken housky):

10 dl vetemjöl special
25 g jäst (halva förpackningen)
1 tsk strösocker
1 dl mjölk
1 dl olja
1/2 msk salt
2,2 dl vatten

1 ägg för att pensla på
sesamfrö eller valmofrö att strö över

Värm upp mjölken men inte mer än 37 grader (känn med fingret) och blanda ned sockret och jästen. Vänta tills det börjar jäsa (bubbla). Blanda med resten av ingredienserna (utom ägget och fröna) och vispa med degkrokar några minuter. Täck skålen med en kökshandduk och låt jäsa på ett varmt ställe i cirka 1 timme. Dela degen till 10 lika stora bitar. Varje bit ska sedan delas till tre delar som du rullar och gör en fläta av.

 

Housky tjeckiskt bröd recept

 

Låt jäsa ytterliggare en halv timme. Pensla på ägget och strö över sesamfrö eller valmofrö. Baka i 180 grader i cirka 20 minuter.

Vitlök basilika smör

Vitlök-basilika smör är en blandning av bregott, salt, peppar, hackad persilja, hackad basilika och vitlök.

 

 

3 kommentarer till Housky – tjeckiskt bröd

  1. Ivana Carlson skriver:

    mam vyborny recept na housky a na Cesky chleba zda by jste mela zajem :-)
    s pozdravem Ivana

  2. Lotta Pedersen skriver:

    Din kommentarbakade dessa fantastiskt goda bullar igår, kan bara hålla med att dom är super goda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *