Pepparkakshus Spira

När jag blev tillfrågad om jag vill vara med och göra Spira av pepparkaka var jag jätteglad och smickrad att SMOT har valt mig.

När jag väl började fatta vad det innebär och hur stort huset faktiskt skulle bli så blev jag istället orolig. Huset har ju inte ett enda rakt hörn. Hur i hela världen ska detta gå till?

Första utmaningen med det hela var tre våningar. Taket på nedersta våningen var så pass stor att det inte får plats i ugnen och måste bakas i tre delar. Då finns det ingen chans att det kan hålla vikten av ytterligare två våningar. Det behövs ett stöd. Cake dummies av frigolit var räddningen. Alla tre tak får vila på en cake dummie och på så sätt blir huset hur stabilt som helst. Känns lite fuskigt, men det var den ända vägen att gå i detta fallet. Även dummies var för små och jag fick sätta ihop fyra stycken 30×30 cm dummies med hjälp av tandpetare.

Andra utmaningen var, som redan nämts, runda hörn. Som tur är så går det att baka pepparkaka böjt. Och det visade sig att man inte behöver vara så noga med diameter/vinkel utan man kan forma den fortfarande varma papparkakan efteråt litegran. Sedan ska de olika delarna passa ihop så klart. Kanterna på pepparkaksdelarna kommer inte ut ur ugnen raka. De får skäras och filas för att passa ihop perfekt utan stora glipor någonstans.

Sedan det där med spritsningen. Jag har ingen stabil hand när det gäller spritsning så jag valde att spritsa alla delar liggande och limma ihop dem efteråt. Konturerna spritsade jag med lite tjockare kristyr och när de har torkat så fyllde jag ytorna med rinnigare kristyr (använde spritsflaskor och tandpetare för att flytta kristyren åt alla hörn).

 

Andra tips:

  • ska man limma alla delar med kristyr så varför inte färga lim-kristyren i samma färg som pepparkaka, den behöver inte synas.
  • använd två silikonunderlägg för att förflytta och flippa över de stora delarna som tex. taket (går att köpa i min webbutik eller på Ikea).
  • för att baka pepparkaka böjt använd aluminiumfolie.

Kolla in timelapse över bygget som har SMOT (Smålands Musik Och Teater) gjort.  Här följer några bilder från arbetsprocessen.

Var med du också och hjälp bygga pepparkakstaden!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *