Surdegsbröd med lök och kummin

Ljust bröd med rostad lök, kummin och flingsalt. Receptet räcker till två limpor eller två springformar. Bröd med lök och kummin

Att göra surdegsbröd har jag lärt mig från paindemartin.blogspot.se. Där hittar ni massvis med tips. Idag experimenterar jag med mina egna blandningar och recept. Här kommer en av dem, som jag verkligen tycker om. Lökbröd.

Gör så här:

På kvällen

½ dl surdegsgrund
3 dl vetemjöl special
2,5 dl ljummet vatten (får inte överstiga 37 grader vilket du testar lätt med ett finger – borde inte kännas varmare än din kroppstemperatur)

Blanda ihop, täck med en plastfolie eller lock och låt stå övernatt. Minst 8 timmar dock inte mer än 12 timmar då blir degen alltför sur. Om du inte kan sätta igång med degen redan på morgonen så kan du nu ställa degen i kylskåpet, det bromsar jäsprocessen.

På morgonen

2 lökar
800g vetemjöl special
1 msk salt
½ msk kummin
5 dl ljummet vatten
degen från gårdagen

Skala och hacka löken. Bryn den i en matsked smör tills den fått fin färg och blanda sedan med resten av ingredienserna. Du behöver inte knåda utan blanda bara ordentligt. Låt stå på en varm plats i cirka 3 timmar.

Under den tiden ska du dra (vika) degen 3 gånger. Blöt din hand och ta tag i en kant av degen, dra uppåt och lägg tillbaka till mitten. Ta nytt tag i kanten bredvid och göra samma sak tills du har gått runt hela degen. Efter tre timmar är det dags att mjöla degen och lägga den i en jäskorg eller som jag har gjort här kavla den, sticka ut cirklar och lägg dessa i en springform.

Bröd med lök och kummin

Bröd med lök och kummin

Låt jäsa på ett varmt ställe ytterligare 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet med vatten och strö på kummin och flingsalt. Baka ungefär 30 - 40 minuter. Kontrollera halvtid - om brödet fått för mycket färg sänk temperaturen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *