Surdegsbröd med vitlök och rosmarin

Ljust surdegsbröd med rostad vitlök och rosmarin. Receptet räcker till två limpor.

Surdegsbröd med vitlök och rosmarin

Gör så här:

På kvällen

½ dl surdegsgrund
3 dl vetemjöl special
2,5 dl ljummet vatten (får inte överstiga 37 grader vilket du testar lätt med ett finger – borde inte kännas varmare än din kroppstemperatur)

Blanda ihop, täck med en plastfolie eller lock och låt stå övernatt. Minst 8 timmar dock inte mer än 12 timmar då blir degen alltför sur. Om du inte kan sätta igång med degen redan på morgonen så kan du nu ställa degen i kylskåpet, det bromsar jäsprocessen.

På morgonen

4 vitlöksklyftor
färsk rosmarin (hela blad från 1 - 2 kvistar, ungefär så mycket som du ser på bilderna)
800g vetemjöl special
1 msk salt
5 dl ljummet vatten
degen från gårdagen

Skala vitlök, skär i tunna skivor och stek den med en tesked olivolja tills de blir ljusbruna. Blanda sedan med resten av ingredienserna. Du behöver inte knåda utan blanda bara ordentligt. Låt degen stå på en varm plats i cirka 3 timmar. Under den tiden ska du dra (vika) degen 3 gånger. Blöt din hand och ta tag i en kant av degen, dra uppåt och lägg tillbaka till mitten. Ta nytt tag i kanten bredvid och göra samma sak tills du har gått runt hela degen. Efter tre timmar är det dags att mjöla degen, dela i två delar och lägga dem i jäskorgar. Låt jäsa på ett varmt ställe ytterligare 2 timmar.

Bröd med vitlök och rosmarin

Sätt ugnen på 250 grader med bakplåt eller baksten i ugnen. Lägg brödet i ugnen och släng två isbitar på botten av ugnen. Sätt timern på 15 minuter då du kollar brödet och om det redan fått mycket färg så sänk temperaturen till 200 grader. Baka ytterligare 15 – 20 minuter.

Bröd med rostad vitlök och rosmarin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *