Vaniljpraliner med rom – recept





Här följer ett recept till praliner som jag brukar göra varje jul. Det finns en ingrediens som saknas här i Sverige – tjeckisk rom. Den är lite punschaktig, men det borde gå bra att ersätta den med vilken mörk rom som helst (eller flaggpunsch kanske?)

Vaniljpraliner med rum

Ingredienser:

110 g vaniljkex – cremefyllda rån med vaniljsmak för att vara mer exakt (Jätten vanilj)
180 g drömmar kakor (eller andra, men smakmässigt neutrala kakor)
50 g smör
5 cl rom
80 g florsocker
mjölkchoklad att doppa i
vitchoklad att ringla över med

Vaniljpraliner med rom

Smula sönder kakorna och kexen i en mixer och blanda sedan ordentligt med resten av ingredienserna. Ställ sedan massan i kylskåpet. Forma kulor när massan har stelnat och ställ de i kylskåpet igen innan du doppar de i chokladen. Smält mjölkchokladen i vattenbad och doppa pralinerna ganska snabbt – låt de inte ligga i chokladen länge för de smälter fort. Låt pralinerna stelna. Smält vitchokladen och häll den i en plastpåse. Gör en pyttelitet hål i plastpåsen genom att klippa bort ett hörn och dekorera pralinerna. Förvara i kylskåpen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *