Pepparkaksgran

Jag fick en del frågor hur gjorde jag mina pepparkaksgranar.Den enklaste lösningen är att köpa denna 3D pepparkaksgran-utstickare. Så här ser resultatet ut

Foto: Sara Landstedt

Men vill du inte investera i utstickare så här kommer en detaljerad manual hur du gör en egen pepparkaksgran med hjälp av en mall som du kan hitta längre ner på sidan

Jag har skapat en mall till pepparkaksgran som du kan skriva ut på A4:

Ladda ner mall till pepparkaksgran.

 

Klipp ut stjärnorna, kavla pepparkaksdeg ganska tjockt och skär ut stjärnorna. I denna manual har jag använd mig av en köpt deg. Det fungerar jättebra - se bara till att kakorna blir tillräckligt hårda efter de har svalnat. Annars brukar jag använda deg för pepparkakshus (kakor blir något hårdare och tåligare).

Förutom stjärnor sticker jag ut cirklar (stam) - några större som ska hålla ihop de stora stjärnorna i botten och några små till de minsta stjärnorna i toppen. Sedan modellerar jag en liten topp.

När kakorna har helt svalnat limmar du cirklar och stjärnorna med tjock kristyr och bygger en gran. Låt hårdna innan du fortsätter.

För ”outlining” använder du tjockare krystyr och spritsar med rundtyll med litet hål (här Wiltons storlek 2). Här finns en koppling och spritspåse. När outlines har torkat så fyller du ytan med tunnare kristyr. Här hittar du recept och tips till kristyr.

 

 

2 kommentarer till Pepparkaksgran

  1. Irene skriver:

    Om ingen har sagt de förut så hittas inte sidan till ”recept och tips till kristyr”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *