Bästa tårtbotten - recept

Här kommer ett recept till tårtbotten som jag fick av min mamma och som alltid blir sååå himla fluffig och fin.

Jag lovar att du kommer att älska detta recept. Det gör jag. Jag har bakat det hundra gånger och aldrig misslyckats. Receptet är mycket annorlunda än alla andra tårtbottenrecept du har testat. För det första så använder man inte bakpulver. För det andra så används Idealmjöl istället för vanligt vetemjöl. Receptet går ut på att smeten vispas mycket och är superfluffig innan man bakar den. Den växer alltså inte så mycket i ugnen, som bottnar med bakpulver gör. Därför blir den rak och fin utan sprickor när den är klar. (Tårtbotten med bakpulver  blir lätt som en vulkan när man tar ut den från ugnen, det vet du väl :-).

Så varför Idealmjöl? I Tjeckien har vi 3 olika sorters vetemjöl beroende på hur fint det är malet. Fint mjöl (vanligt svenskt vetemjöl), grövre mjöl (det använder vi till de flesta bakverk i Tjeckien) och grovt mjöl. I jakten efter motsvarigheter i Sverige har jag stött på Idealmjöl. Det står ”redning” på det vilket kan vara lite missledande. Men läser man på förpackningen så är det inget annat än grövre vetemjöl som passar utmärkt som redning till såser för att det inte klumpar sig, men det passar även utmärkt till pannkakor och bakverk. I detta recept bidrar Idealmjölet till extra fluffighet. Så gör din bakmaskin redo, för nu ska det vispas!

Tårtbotten recept

För en full form 20 cm i diameter behöver du:

5 äggvitor
5 äggulor
150g strösocker
200g Idealmjöl
riven citronskal

Riv citronskal på äggulorna. Vispa äggvitorna till  hårt skum. Släng in en äggula med 2 skedar socker och fortsätt vispa 2 - 4 minuter (viktigt!). Tillsätt sedan tillsätt ytterligare en äggula med 2 skedar socker, vispa 2 - 4 minuter. Fortsätt så med alla äggulor. Blanda sist in mjölet - försiktigt, vispa inte mer med elvisp, blanda för hand och inte onödigt länge. Vi vill ju behålla den fluffigheten.

Smörj in formen med smör och häll i idealmjöl och skaka runt så att den täcker hela insidan av formen. Häll ut överflödigt mjöl.

Ställ in botten i en KALL ugn. Starta ugnen på 150 grader och baka tårtan ungefär 40 - 45 minuter. Tiden kan vara annorlunda i olika ugnar. Testa med en sticka.

Se också recept till tårtfyllningar, spackla tårta och sockerpasta.

11 kommentarer till Bästa tårtbotten - recept

 1. Amethyst skriver:

  Hej!
  Ingen bakpulver i receptet? !!!!

  • Petra Sollén skriver:

   Hej. Ingen bakpulver! Har man vispat enligt instruktioner så är degen superfluffig och behöver inte bakpulver. Det är fördel med denna tårtbotten att den får all luft redan innan och behöver inte ”växa” i ugnen med hjälp av bakpulvret. Därför är tårtbotten fin och rak och inte som en vulkan (som tenderar bottnar som växer i ugnen bli).

 2. Amethyst skriver:

  Tack för svaret! Blir tårtan så hög att kunna dela den i 3 lager eller ska man baka 2 eller 3 sats och lägga de på varnadra? Jag undrar också om de små blommorna behöver ”limmas” runt tårtan?

  • Petra Sollén skriver:

   Hej, för min form 22 cm i diametern räcker receptet till 3 bottnar. För 24 cm i diameter höjer jag mängden till 6 ägg, 180g strösocker, 240g idealmjöl. Jag ville också tillägga att det är viktigt att använda idealmjöl för denna recept annars kan jag inte garantera att degen blir så fluffig som den ska (Idealmjöl, som är något grövre malen vetemjöl, är inte så vanligt i Sverige märkte jag, men mycket mycket vanlig att baka med i Tjeckien :). Blommorna måste limmas med kristyr eller med ätbar lim. Lycka till och hör gärna av dig hur det gick.

 3. Amethyst skriver:

  Det blev jätte bra! Bottnarna behövde stå i ugnen lite mer.
  Jätte fin tårta blev den. Mallarna underlättade mycket ;-)
  Tack!

  • Petra Sollén skriver:

   Roligt att höra! Jo tid i ugnen varierar nog. Jag har varmluftsugn och 40 minuter brukar räcka. Testa med en sticka är nog det som gäller.

 4. Amthyst skriver:

  Har du förresten fn mall / bild på en tårta med ponnymotiv?

 5. Anna skriver:

  Jag blev genast sugen på att testa göra en tårta. Kanske får bli en jordgubbstårta bara för att testa och få bjuda hem lite vänner på fika nu till sommaren :)

  Ska leta mer inspiration till tårtan i din blogg. Jättefin sida!!

 6. Linda skriver:

  Hej! Ska man vispa vitorna till lika hårt skum som då man gör maräng? Mvh Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *