Tårtfyllningar - recept
Här kommer recept till mina favorit tårtfyllningar.
Rårörda jordgubbar
300g färska jordgubbar hackade
3 msk strösocker
3.5 msk marsanpulver
Chokladganache
2 dl vispgrädde (40%)
200 g vit eller mjölkchoklad
Värm grädden lite och bryt i chokladen. Låt chokladen smälta men grädden får inte kokas. Låt ganachen stå i kylen tills den blir helt kall, helst övernatt. Om jag har bråttom så ställer jag det hela i frysen. Vispa sedan med elvisp.
Vaniljkräm med grädde (Glasscreme)
1,5 dl grädde
2 dl mjölk
6 msk marsanpulver
Gör marsansås av mjölk och pulver. Vispa grädden och blanda i marsansåsen. Använd sund förnuft vad gäller konsistensen.
Cream cheese fyllning
600g philadelphiaost
2-3 dl florsocker (beror på hur söt du vill ha det)
200 g smält vitchoklad
3 dl grädde
Vispa grädde. Smält vitchoklad och låt svalna lite. I en annan skål blanda philadelphiaost med socker och sedan vispa in vitchokladen. Var snabb för chokladen hårdnar direkt i kontakt med den kalla philadelphiaosten. Till sist blanda in vispad grädde. Denna mängd räcker för att fylla en hel tårta samt spackla den (t ex. 4 lager av fyllning dvs 5 tårtbottnar, 15 cm i diameter)
Hallonmousse (Blåbärmousse)
1 förpackning frysta bär - 250g
0.75 dl socker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka bär med socker en kort stund (5 minuter) och rör emellanåt. Sila bärkompotten. Krama ut vattner ur gelatinbladen och rör ner dessa i den varma bärsåsen och låt svalna i kylen (eller i frysen om du har bråttom). Blanda sedan med vispad grädde och låt vila några timmar i kylen.
Jordgubbsmousse
(räcker till en lager fyllning på tårta 24-26 cm i diametern)
250 g jordgubbar (gärna färska men frysta fungerar också)
1 dl socker
5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela jordgubbar och koka de med socker en kort stund (3 minuter) och rör emellanåt. Mixa med stavmixer. Krama ut vattner ur gelatinbladen och rör ner dessa i den varma bärsåsen och låt svalna i kylen (gärna övernatt). Vispa den stelnade massan med elvisp och blanda sedan med vispad grädde.
Nu när tårtan är fylld får den vila inplastad över natten i kylskåpet så att den sätter sig. Sedan får den spacklas (att spackla tårta - recept) och täckas med marsipan eller sockerpasta (sockerpasta recept). Se också recept till tårtbotten.
Hur gör du med de rårörda jordgubbarna? Blandar du allt i en skål och sedan är det färdigt?
Blandar med lite socker och snabb marsansås (pulver) för att få bra konsistens.