Tillverkning av sockerrosor manual





Att göra stora sockerrosor är inte så svårt, men det kan krävas en del verktyg och tillbehör.

Det finns många sätt och många olika material och verktyg som kan användas. Här kommer en steg-för-steg manual hur jag gör mina rosor.

Jag använder flowerpaste (gum paste) som jag färgar med pastafärger (Wilton pink). Det behövs superliten mängd, bara doppa en tandpetare i burken. Min sockerros består av en knopp i mitten som sitter på en floristtråd och tre lager av rosenblad (därför tre storlekar av utstickare). Knoppen går att köpa färdig eller så gör du en egen av flowerpaste/sockerpasta. Men se till att den har hunnit torka innan du sätter igång med rostillverkningen (minst ett dygn).

Tillverkning av sockerrosor manual

Första lagret av rosenblad

Bladen i första lagret har mörkare färg är de i andra och tredje lagret. Färga liten mängd flowerpaste och dela den i två halvor. Kavla den ena halvan väldigt tunnt, och spara den andra halvan för att blanda senare med vit flowerpaste och göra ljusare nyans för lager 2. Gör samma sak med lager 3.

Tillverkning av sockerrosor manual

Ta den minsta utstickare och stansa ut 4 stycken blad.

Tillverkning av sockerrosor manual

Lägg bladen på en formdyna och tunna ut kanterna med en ball tool. Om du har en liten non-stick kavel (tex en sådan som du ser på bilderna) så kan du använda den, speciellt för de stora bladen i lager 2 och 3.

Tillverkning av sockerrosor manual

Ett av bladen ska gå runt knoppen så här. Använd pensel och ätbart lim för att limma ihop bladen.

Tillverkning av sockerrosor manual

De andra 3 bladen ska runt så här:

Tillverkning av sockerrosor manual

Tillverkning av sockerrosor manual

Andra och tredje lagret av rosenblad

Nu kommer vi till de större (och ljusare) bladen i lager 2 och (ännu större och ännu ljusare) i lager3. Jag använder 4 stycken blad i lager två och 6 stycken blad i lager tre. Kavla pastan tunnt och stansa ut bladen. Flowerpaste torkar väldigt fort så jag brukar täcka alla blad och kavlad pasta som ligger och väntar  med plastfolie. Tunna ut kanterna av bladen på en formdyna. Lägg varje blad på en sked och rulla sidorna med hjälp av en tandpetare så som du ser på bilden. Nu får bladen vila och torka någon minut.

Tillverkning av sockerrosor manual

Nu sätter jag bladen runt rosen. Varje nytt blad ska gå nästan halvvägs under förra bladet.

Tillverkning av sockerrosor manual

Häng gärna roserna upp och ner medan de torkar.

Tillverkning av sockerrosor manual

Men det går lika bra att sätta plastfolie över ett glas, göra håll i mitten och sätta rosen dit.

Nu får roserna torka minst ett dygn innan de kan sättas på tårtan.

Tillverkning av sockerrosor manual

2 kommentarer till Tillverkning av sockerrosor manual

  1. kajsa skriver:

    Hej,
    Tänkte bara fråga kommer er washitejp i guld zickzack komma in igen? Den var nämligen slut just nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *