Cirkustårta

I helgen gjorde jag en tvåvåningstårta med harlequinmönster och cirkustält på.

Under veckan

Redan i veckan förberedde jag en tårtvimpel av washitejp och bakers twine, bokstäverna, en flagga av tjockt kavlad röd sockerpasta på en pinne (cake pops pinnar) och siffran 2. Det skulle inte bli bra utan ett rätt typsnitt. Jag använde cirkustypsnitt och skrev ut bokstäverna på papper, klippt ut med sax och la på kavlad sockerpasta. Det är nu det riktigt pilliga började. Med en vass modelleringskniv skar jag ut bokstäverna och fixade och trixade tills de blev precis som jag ville ha dem. Har du inte bra modelleringsverktyg (det finns stora skillnader mellan bra modelleringsverktyg och de billigare varianter från Kina som finns på marknaden) använd supervass kniv istället. Efter bokstäverna torkat målade jag på dem med en tunn pensel med Wilton pastafärg (christmas red). Siffran 2 (utstickare siffror) har vita lampor på - strösselpärlor (jag gjorde små hål i siffran medan sockerpastan fortfarande var mjuk, som jag dottade ätbart lim i med en pensel och la i strösslet.

Dag 1

Underdelan av tårtan beståv av 4 stycken ljusa bottnar, 22 cm i diameter, och tältet består av 3 stycken bottnar med 10 cm i diameter. Jag använde detta recept till tårtbotten - det behövdes 8 ägg, 240g strösocker, 320 g idealmjöl. De stora bottnar bakade jag i två omgångar. Jag brukar baka bottnar och frysa dem när de har kylt ner. Då blir det lättare och smulfritt att skära dem (halvtinade). När man väl ändå fryser dem så kan dom stanna i frysen någon dag. Det kan vara skönt att förbereda innan för sedan blir det mycket jobb med dekorering.

Dag 2

Dags att ta bottnar från frysen och dela dem. Jag brukar lägga bottnar så att den nedersta hamnar högst upp (som på den högra bilden). På så sätt får du fina kanter på tårtan. Börjar med att kladda lite fyllning på tårtbrickorna så att tårtan sitter fast. Jag vill ha tårtbrickor med samma diameter som tårtbotten plus några milimeter för kräm. På så sätt syns inte brickan under tårtan. Så ibland måste man rita runt tårtan och klippa brickan. Att ha tårta på ett snurrande tårtfat under hela arbetsprocessen underlättar väldigt mycket. Tårtfyllningar kan man spackla på eller spritsa på. Tårtan är fylld med hallonsylt, glasscreme och hallonmousse (recept till tårtfyllningar). Nu får tårtan plastas in och vila övernatt så att den sätter sig innan vi  spacklar den och täcker den med sockerpasta.

Dag 3

Sista dagen spacklade jag tårtorna med vitchokladkräm.

200 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
150 g smält choklad (avsvalnad)

Smält vitchoklad i mikron eller över vattenbad och låt svalna. Vispa sedan smöret och addera florsocker, 1 dl i taget tills krämen blir ljus och fluffig. Häll i chokladen och fortsätt vispa snarast innan chokladen hårdnar i kontakt med det kallare smöret. Krämen ska vara väldigt mjuk när man spacklar tårtan så gör det gärna med en gång för att slippa ställa krämen i kylskåpet. För att få tårtan rak så spacklar jag ett tjock lager av krämen, sedan tar jag en dekorationskam med rätt vinkel, lägger den på snurrfatet mot tårtbrickan och börjar snurra (se bilden nedan). Sedan lägger jag tårtan i kylskåpet ett tag. Innan jag täcker tårtan så brukar jag fixa ytan med smörkniv så att de sista ojämnheterna försvinner. I detta blogginlägg finns det beskrivning hur jag täcker tårtan.

För hela denna tårta använde jag 1 kg vit sockerpasta, liten bit av svart marsipan och en förpackning (250 g) röd sockerpasta (den har jag färgat till ännu djupare röd med christmas red pastafärg).  Först täckte jag den stora tårtan och resten av sockerpastan använde jag för att täcka tältet.

Tält

Toppen av tältet är gjort av rice krispy treats (receptet finns på Bakglädje). Även på den har jag spacklat kräm innan jag täckte den med sockerpastan. Det rosa som ligger under lilla tårtan är en klippt silikonmatta från Ikea som gör att tårtan sitter fast på snurrfatet.

Nu gäller det kavla och skära romber och ränder med en pizza slicer. De ljusblåa romb är gjorda av vit sockerpasta färgad med pastafärger (cornflower blue och lite violet). Allt limmar jag på med ätbar lim. Namnet sitter på en vit plakett.

Stjärnorna är gjorda med denna utstickare.

För att tältet skulle inte trycka på nedervåningen har jag använt cake pops pinnar som stöd. De är hårda men ändå lätta att skära för önskad längd.

Hela tårtan sitter på en tjockare och större svart tårtbricka vilket gör att den är lätt att flytta på (den är limmad till den med lite kristyr). Tältet är också limmad till nedre våning med kristyr. Här kommer några bilder på det färdiga resultatet.

Alla hjälpmedel och material:

silikonmatta med mått
non-stick kavel
runda utstickare
modelleringsverktyg
avkylningsgaller
smoother
snurrfat
dekorationskammar
vit sockerpasta
svart marsipan/sockerpasta
röd sockerpasta
pastafärg Wilton christmas red
pastafärg Wilton cornflower blue
pastafärg Wilton violet
tårtbricka 22 cm
tårtbricka 16 cm (den fick jag klippa)
potatismjöl
ätbar lim
pensel
röd randig snöre
röd prickig washitejp
blå randig washitejp
röda randiga sugrör
vita strösselpärlor Miss Étoile
utstickare siffror
cake pops pinnar

 

Förslag för dukning till denna tårta

röda randiga muggar Paper Eskimo
ljusblåa randiga muggar från Paper Eskimo
röda servetter från Paper Eskimo
ljusblåa servertter från Paper Eskimo
röda randiga sugrö
röda randiga tallrikar
ljusblåa randiga tallrikar

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *